وضعیت نشر کتاب

در حال حاضر چین با حدود ۴۴۰ هزار عنوان کتاب جدید، سرلیست کشورهایی است که بیشترین میزان انتشار عنوان کتاب را داشته‌اند و ایران با انتشار حدود ۷۲ هزار عنوان کتاب جدید در سال، در جمع ده کشور اول جهان قرار دارد.

جشنواره ها، مسابقات و نمایشگاههای متعدد و با عناوین گوناگون کتاب در سطح شهر، استان، کشور و دنیا، از جمله اقداماتی است که می‌تواند در نشر کتاب و عرضه و معرفی آن تاثیرات شگرفی داشته باشد.

این در حالی است که فقط 0.3 درصد از کتاب‌های چاپ شده، ترجمه می‌شوند؛ و متأسفانه توجه به مساله ای که می تواند در توسعه صنعت فرهنگی کتاب و صدور و انتقال فرهنگ ایرانی-اسلامی نقش بسزایی داشته باشد، بسیار کمرنگ و در اندازه ای غیرقابل قبول است!

 

سرانه مطالعه

درباره سرانه مطالعه، عدد ثابتی از جانب مرکز آمار ایران داده نشده است، اما طبق گزارش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 97، میزان مطالعه‌ی هر ایرانی ۱۲.۵ دقیقه در روز است.

در سال ۹۵، اخباری در بسیاری از خبرگزاری‌های داخلی منتشر شد و سرانه مطالعه در ایران را تنها ۲ دقیقه در روز اعلام کرده بود،

اما کتابخانه ملی آمار سرانه مطالعه ایران را اینطور عنوان کرده است: سرانه مطالعه کشور، ۷۵ دقیقه و ۳۴ ثانیه در هر روز است که ۱۵ دقیقه و ۱۷ ثانیه به کتاب، ۲۱ دقیقه و ۳۱ ثانیه برای قرآن و ادعیه، ۳۲ دقیقه و ۳۶ ثانیه روزنامه و پنج دقیقه و ۴۲ ثانیه به نشریه‌خوانی اختصاص پیدا کرده است.

طبق نتایج آمارگیری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۹، سرانه مطالعه ایرانی‌های ۱۵ سال به بالا در روز حدود ۱۶ دقیقه و ۳۲ ثانیه برآورد شده است. این تحقیق در چارچوب طرح «آمارگیری از فرهنگ رفتاری خانوار» انجام شده است.

سرانه مطالعه در ایران حدود 2 ساعت در هفته است که به هیچ‌وجه با کشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و همچنین کشورهای آسیایی قابل مقایسه نیست:

«سرانه مطالعه در هند که از حیث آزادی بیان در رتبه های نخست جهان جای دارد ١٠ ساعت و ۴٢ دقیقه، و در ژاپن، ١٠ ساعت و ٣٠ دقیقه در هفته است. سرانه مطالعه در تایلند ٩ ساعت و ٢٨ دقیقه در هفته است و هر چینی نیز در هفته به طور میانگین ۸ ساعت مطالعه می کند. سرانه مطالعه فیلیپینی ها ۷ ساعت و ٣۶ دقیقه، و در مصر ۷ ساعت و ٣٠ دقیقه در هفته است. سرانه مطالعه در فرانسه ۶ ساعت و ۵۴ دقیقه بوده و مجارستانی ها ۶ ساعت و ۴٨ دقیقه در هفته مطالعه می کنند. هر عربستانی به طور میانگین در هفته ۶ ساعت و ۴٨ دقیقه مطالعه دارد و سرانه مطالعه در انگلیس، ۶ ساعت و ٢۵ دقیقه در هفته است. در ترکیه نیز، سرانه مطالعه ۶ ساعت و ٢۵ دقیقه می‌باشد.»(منبع)