انواع قرارداد چاپ کتاب

قرارداد چاپ کتاب براساس میزان مشارکت نویسنده یا مترجم کتاب و مشارکت ناشر در تامین هزینه های چاپ و توزیع کتاب به انواع مختلفی تقسیم می شود. معمولا نوع قرارداد به محل تامین هزینه های چاپ و همچنین درصد حق تالیف یا حق ترجمه بستگی دارد. در ادامه انواع قرارداد چاپ کتاب معرفی می شود:

1) قرارداد حق تالیف: در این نوع از قرارداد، مولف یا مترجم برای چاپ کتاب خود سرمایه گذاری نمی کند و ناشر یا سرمایه گذار با مؤلف و مترجم قراردادی می بندد که براساس آن درصدی از قیمت کتاب به مولف یا مترجم پرداخت می شود.(مثلا ده درصد)

2) قرارداد مشارکت در چاپ: در این نوع از قراداد بین ناشر و مولف، قرارداد مشارکتی مبنی بر اینکه تمامی هزینه های چاپ و فروش اثر بین مولف و ناشر، به نحوی که مورد توافق دو طرف است تقسیم شود.

3) قرارداد فروش امتیاز اثر: در این نوع از قرارداد مولف با گرفتن مبلغی مشخص و مقطوع از ناشر، کلیه حقوق مادی و معنوی، یا صرفا حقوق مادی اثر خود را به ناشر منتقل می کند.

4) قرارداد ناشر مولف: این نوع قرارداد، خودانتشاری یا همان قرارداد ناشر مولف است. در این روش کلیۀ فرایند تایپ، صفحه آرایی، طراحی و اخذ مجوزهای کتاب را خود مؤلف انجام می دهد و در نهایت جهت چاپ کتاب با چاپخانه، مستقیما قرارداد می بندد. (مجوز این نوع فعالیت، مدتی است که از سوی وزارت ارشاد، متوقف گردیده است)

5) قرارداد سرمایه گذاری مولف: در این نوع قرارداد، مولف، کل هزینه های آماده سازی و چاپ کتاب خود را متقبل می شود و صرفا جهت اخذ مجوزها و انجام امور چاپ، با ناشر قرارداد می بندد که در این صورت، کلیه حقوق مادی و معنوی اثر با مولف یا مترجم آن خواهد بود.